02 juni, 2010

Her er appellen til Elise - I reprise +++

Tirsdag holdt Elise Hammari en apell på torget i Harstad! Vi demonstrerte mot bordinga av nødhjelpskonvoiene som var på vei til Gaza. Det var utrolig bra at så mange møtte opp, og SU var definitivt de best representerte av alle. Vi gikk så i demonstrasjonstog, der SU hadde eget fint Banner (ja, Banner med stor B!) og leder i Troms SU, Marte Gravem Isaksen gikk fremst med et palestinsk flagg.. Stort øyeblikk.

Vi har fått lov av Elise til å legge ut appellen på bloggen!

Kamerater,
Hva skjer me verden? Det er nå over 60 år siden Palestina ble okkupert av Israel, og i over 40 år har okkupant- og apartheid-staten fått herje med det palestinske folk.


Det er ikkje så vanskelig å ta stilling her, egentlig. Konflikten mellom de to landene blir framstilt som en komplisert historisk og religiøs konflikt, men vi kan si det enkelt. Palestinerne er et folk under okkupasjon, Israel er okkupanten. Det som gjør det hele komplisert er jo at Israel e verdens 5. Største militærmakt, med politisk og økonomisk støtte fra USA og flere land i vesten.
Det er jævlig for hele det palestinske folk. Innbyggerne på Vestbredden – hvor palestinske barn i Hebron blir steina på vei til skolen. Familier blir skvisa ut av hjemmene sine til fordel for israelske bosettere. Kvinner blir avkledd ved checkpoints! Studenter nektes å studere, og bøndene er uten tilgang på avlingene sine. De er flyktninger i sitt eget land, frihetskjempere som nektes å kjempe. Jeg kunne stått her lenge og ramset opp...


Men jævligst er det likevel for innbyggerne på Gazastripa. Gaza er et av verdens mest folketette områder, med et areal på størrelse med Harstad kommune og et innbyggertall på 1, 6 millioner. Vi husker alle krigen i fjor rundt juletider, da Israel slaktet ned 1600 palestinere, blant dem 300 helt uskyldige barn. En krig som la Gaza igjen med enda mindre enn det lille de hadde. De fikk mangel på alt, og enorme tap både materielt og i menneskeliv. Det var det styggeste verden hadde sett på lenge, og reaksjonene var mange.

Det er ett og et halvt år siden nå, og Gaza er fortsatt blokkert. Palestina er fortsatt okkupert, overvåket, undertrykt og mishandlet. Apartheidstaten Israel skyr ingen midler, de legger ikke sjul på sin forskjellsbehandling av arabere og vestlige samt israelere. Israel driver apartheid i Palestina, og apartheid skal slås med boikott!

For meg er det ikke vanskelig å velge side i denne konflikten. For meg holder det å vite at Israel bryter med menneskeretten, med FNs barnekonvensjon, de bryter krigsloven, og nå, nå angriper de i internasjonalt farvann, og leker verdenspoliti på jakt. Uansett hvor mye status Israel klarer å lage seg, så har de ALDRI hatt noen slags rett til å ta liv av mennesker i fredelige handlinger, de har ikke rett til å ta noen menneskeliv i det hele! Hvilken rett har de til å stoppe Gaza fra å få hjelp? Det var 10 000 tonn me bistand som kom i de båtene, det var over 50 nasjonaliteter om bord, det var fredskonvoier med ett formål! Å hjelpe de som e e i nød! En nød skapt av den israelske stat, en apartheid-stat uten skam!

Jeg er glad for å se så mange her. Det minste vi kan gjøre er å vise solidaritet med det palestinske folk, med ofrene for Israels herjing, og ikke minst sende våre tanker til familiene som mistet sine kjære på fredsoppdrag. Det står en enorm respekt av fredsaktivistene på konvoiene, og de sier at de vil prøve igjen snart. Israel svarer: De vil ta dem igjen.

Det er bare en ting som er riktig å gjøre, det er bare en ting som vil fungere – vi må boikotte Israel. Verden må se til å sperre opp øyene, for det her er faktisk Sør-Afrika på nytt, det er værre, og det er sannelig ikke mer greit nå enn det var den gang!
- Norge må gå i front for å få på plass en våpenboikott av Israel- De økonomiske investeringene våre skal UT av Israel, særlig pensjonsfondet!


Det må straffe seg økonomisk for Israel å gå til angrep på et skip i internasjonalt farvann med norske fredsaktivister, sammen med flere tonn norsk papir som skulle bli til skolebøker for palestinske barn i Gaza.

Vi skal kjempe med det palestinske folk for deres frihet - kamerater, boikott Israel, aldri mer apartheid!

- Fantastisk! :')

VIL OGSÅ MINNE OM AT TORSDAG 3. JUNI KOMMER OLAV MAGNUS LINGE TIL HARSTAD!! Han skal snakke om ruspolitikk, og vi vil at DU skal komme!

Dette er et perfekt møte for de som ikke vet så mye om ruspolitikk, men også for de som ikke vet så mye om SU. For etter innledningen vil det være mulig og spørre om alt mellom himmel og jord om SU til Olav. Vi vil jo teste han litt ut?

Ta med en venn eller en million (vi får isåfall være småspist på Mariekjeksen) så sees vi der!!

2 kommentarer:

  1. Æ får gåsehud!

    SvarSlett
  2. Det var en dritbra aksjon, og det var dritbra appell fra Elise!
    Og jeg gleder meg til møtet i dag, det blir DRITBRA!

    SvarSlett

Vær så snill og skriv et navn (omså et tullenavn) når du kommenterer. Det er kjedelig å lese at det er bare Anonymous som har kommentert, og det er også lettere å holde oversikt over hvem som sier hva. For å skrive navnet ditt velger du "Navn/nettadresse" "under kommenter som:" Takk skal du ha! :)