09 mars, 2010

8. mars-appell

Hei, jeg heter Ingrid Bergvoll Stavrum og er leder for Harstad/Kvæfjord Sosialistisk Ungdom.

I dag er det 100 år siden den første kvinnekonferansen ble avholdt og det ble bestemt at vi skulle ha en internasjonal kvinnedag. Kvinner og jenter før oss har sørget for at vi har rett til å stemme, at vi kan gå på skole å få akkurat den utdannelsen vi vil ha og at vi har retten til prevensjon og selvbestemt abort. De har lært oss at vi må stå sammen og organisere oss om vi ønsker forandring, og at vi faktisk kan skape forandringer i hverdagen vår. De har lagt grunnlaget for at vi kvinner skal ha like rettigheter som menn.

Nå er det opp til oss å legge grunnlaget for at jentene som kommer etter oss skal få et liv fri fra skjønnhetstyranniet og kravet om å være tynn og pen som tv, blader, reklame og andre medier utsetter oss for. Jeg vil at de 52 % av jentene i videregående som føler seg tjukke og er missfornøyde med kroppen sin skal kunne gå med ryggen rak og hode hevet. Anoreksi er den tredje største dødsårsaken blant jenter i Europa, og det er sykt urovekkende. Kravet om å ha det perfekte utseende er større nå en noen sinne. Jeg tror ikke jeg går for langt når jeg sammenligner dagens silikonpupper og slankepiller med viktoriatidens korsetter.

Seksuell trakassering er også et stort problem i dag. 70 % av jenter i ungdomskolen har blitt kalt hore eller bitch og 55 % av gutter har opplevd å bli kalt homo. Det som gjør disse tallene ekstra ille er at de færreste faktisk vet hva seksuell trakassering er og hvordan det påvirker oss.

For meg betyr det å være feminist å kjempe for et likestilt samfunn. Hvor man har alle de samme mulighetene uavhengig av hvilket kjønn man har, hvor det skal lønne seg å jobbe i omsorgsyrker og vi kan gå ute om natta uten å være redde. Jeg vil være med på å påvirke min og alle andre jenters hverdag. Jeg vil at alle skal få føle hvordan det er å være sikker på seg selv og fornøyd med kroppen sin. Gjennom tiltak som for eksempel feministisk selvforsvar kan jenter få akkurat det. Vi må ikke bare lete etter problemene, men også finne løsningene! 8. mars er ikke bare en markering av det som har vært og det som er, men også for det som skal komme. Som sakt, vil vi har forandring må vi skape den selv! Og er det noe historien viser er det at ingen ting er umulig for et gjeng kamplystne damer som vet hva de vil ha!

Gratulerer med dagen!

1 kommentar:

  1. Sku ønske æ va der å fikk hørt dåkker! alternativt tatt dåkker te kvæfjord, vi va vel 40 stk på borkenes :)

    SvarSlett

Vær så snill og skriv et navn (omså et tullenavn) når du kommenterer. Det er kjedelig å lese at det er bare Anonymous som har kommentert, og det er også lettere å holde oversikt over hvem som sier hva. For å skrive navnet ditt velger du "Navn/nettadresse" "under kommenter som:" Takk skal du ha! :)