08 februar, 2010

Feministisk Sjølforsvar

For ca. tre uker siden deltok jeg på et instruktørkurs i feministisk selvforsvar i Oslo. Dette kurset gikk over ei helg, og var veldig lærerikt. Jeg har bestandig sett på meg selv som ei jente med bein i nesa, men på tross av dette er jeg litt sjenert og usikker i møte med fremmede situasjoner. Feministisk selvforsvar har hjulpet meg med å komme over denne skrekken, og gitt meg de redskapene jeg trenger for å komme meg vellykket gjennom disse situasjonene.


Som jente i et mannsdominert samfunn har jeg selv opplevd og sett mange av de urettferdighetene vi jenter går igjennom på en daglig basis. Om det være seg seksuell trakassering, eller mindre lønn i samme yrke med lik utdanning og erfaring. Som feminist er det naturlig at jeg vil endre dette aspektet av samfunnet vi alle lever i. Derfor ser jeg feministisk selvforsvar som en naturlig forlengelse av dette. Det å gjøre jenter bevisst på at mye av det de opplever som en del av det å være jente, faktisk er en urettferdighet presset på dem av kjønnsroller og samfunnssyn, ser jeg på som en essensiell del av det å være feminist, instruktør og ikke minst jente. Hvis ikke vi (jenter og kvinner) ønsker å skape et bedre samfunn for oss, hvem vil så gjøre det?

Allikevel fokuserer feministisk selvforsvar vel så mye på å styrke selvtillit som bevissthet. Gjennom samtale og øvelser av ulike sorter gir vi jentene som deltar redskaper til å oppdage trakassering og urettferdig behandling, og reagere etter behov. Det kan være at vi roper høyt og får ut vårt budskap, eller fysiske tiltak som slag og spark. Jeg for min del vil se på et utført kurs som vellykket hvis jentene går ut av det med litt mer bevissthet og selvtillit en det de kom inn med. Det husker jeg etter mitt første kurs. Jeg følte meg rett og slett uovervinnelig. Det var en fenomenal følelse.

Jeg er den første instruktøren i feministisk selvforsvar i Nord-Norge, og det er jo i og for seg veldig bra det. Men det som engasjerer meg mer er at vi nå har muligheten i mye større grad enn før å tilby disse kursene nettopp her oppe i Isødet. Målet mitt er vel å gi flest mulig jenter tilgang til det jeg fikk etter mitt første kurs. Jeg syns at alle jenter skal få muligheten til å føle deg jeg følte, og oppdage ved dem selv de sidene jeg fant ved meg selv. Det faktumet at jeg har fått muligheten til å videreføre dette ser jeg på som et privilegium og en viktig oppgave.

I fremtiden håper jeg at jeg kan nå ut til flest mulig gjennom disse kursene, og jeg vet at det er noe som vil få meg til å vokse som person og feminist. Det er noe jeg setter umåtelig stor pris på. Ellers vil jeg gjerne få takke SU som har gitt meg denne fantastiske muligheten, og spesielt Mari Lund Arnem og Ebba Boye =)


Lone Gjertsen
Instruktør i Feministisk Selvforsvar

6 kommentarer:

 1. Lone, du e helten min!

  SvarSlett
 2. FAB!

  Du rocker Isødet, Lone!
  Hurra for alle jentene i Nord som får nyte godt av deg og ditt mot!

  SvarSlett
 3. Veldig bra innlegg! Lykke til som intruktør, jeg har trua på kurs i Nord ;)

  SvarSlett
 4. Megabra! Eg er offisiellt misunneleg på vegne av heile Sogn og Fjordane. Rett og slett dritkult!:D

  SvarSlett
 5. <3

  Nu vil æ heim og bli instruert.

  SvarSlett
 6. Heia Lone! KNaillbra innlegg, eg blir både rørt og stolt over deg:) Tåran trille nesten, eg syns det va heilt utruli bra skrevven!
  Mange klæmma fra det kalde nord (Dvs 7 tima lang busstur, kaldt vindholl-nord).

  SvarSlett

Vær så snill og skriv et navn (omså et tullenavn) når du kommenterer. Det er kjedelig å lese at det er bare Anonymous som har kommentert, og det er også lettere å holde oversikt over hvem som sier hva. For å skrive navnet ditt velger du "Navn/nettadresse" "under kommenter som:" Takk skal du ha! :)