27 desember, 2009

Vi glemmer ikke Gaza.

Ett år har gått siden 22-dagerskrigen, "Operasjon støpt bly", startet i Gaza. I disse herlige juletider er det ikke mange som minnes all ondskapen, men vi husker.

Palestinerne har vært undertrykt i over 60 år, og Gazastripa har fått kjenne på Israelsk militærmakt lenge. I fjor ga den Israelske stat klarsignal - de bombet Gaza sønder og sammen.

Den lille kyststripa ble angrepet av styrker både fra lufta, bakken og sjøen. Over 1400 mennesker ble drept, 5000 hjem ødelagt og over 25 000 hus ble skadet. Over 300 av de drepte og mer enn 2000 skadde var barn. Til sammenligning mistet 13 Israelere livet. Ti av de 13 var okkupasjonssoldater, og tre sivile. Ingen av dem var barn. Minst åtte av ti drepte palestinere var sivile. Åtte av ti!

Hvor Israel liksom henter sine rettigheter til å drepe så mange uskyldige mennesker er det vel ingen som vet. Hvorfor det internasjonale samfunnet ikke slår hardere ned på Israels lovstridige krigshandlinger er enda vanskeligere å skjønne. Det finnes lover i krig.

85 prosent av befolkninga på Gaza er barn og ungdom, men fremdeles er Gazastripa blokkert fra omverdenen. Folket har ikke materialer til å bygge opp igjen husene sine, og store deler av befolkninga sulter. Israel lar dem sulte. De opprettholder blokkaden, fortsetter overvåkinga, og verden lukker øynene.

I Harstad, januar 2008, ble det samlet inn 80 000 kroner til et proteseverksted i Gaza by. Vi vet at disse pengene har hjulpet skadde mennesker. Men vi har ikke glemt det som skjedde, selv om tilsynelatende resten av verden har det.

Våre brødre og søstre i Gaza er mennesker og skal behandles som det. Det vet selv Jensemann og Jonas, men de glemmer stadig av hele Palestina. Et helt folk isoleres, overvåkes og drepes, de blir kollektivt straffet for alt og ingenting. Ingen i verden bør innbille seg retten til å tillate noe slikt. Menneskerettighetene skal gjelde for alle.I dag, og alle andre dager, skal vi minnes ofrene for Israels herjinger. Vi skal fortsette kampen med våre kamerater i Palestina, på Gaza, og vi krever at blokkaden av Gaza oppheves nå!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Vær så snill og skriv et navn (omså et tullenavn) når du kommenterer. Det er kjedelig å lese at det er bare Anonymous som har kommentert, og det er også lettere å holde oversikt over hvem som sier hva. For å skrive navnet ditt velger du "Navn/nettadresse" "under kommenter som:" Takk skal du ha! :)